Зображення Збручанського ідола у Вежі Анни Ярославни на території Софії Київської

Збручанський ідол – одна з найвідоміших дохристиянських слов’янських пам’яток, знайдених на території України. Його називають Світовидом або Святовитом, а також Родом. Вважається, що його святилище розташовувалося на горі Богит на Тернопільщині. Скульптура складається з трьох частин, ярусів, які відповідно представляють три світи – Праву (світ богів), Яву (світ людей) і Наву (потойбіччя), за віруваннями давніх слов’ян.

Пам’ятка містить багато символів і сенсів, важливих для пращурів українців. Наприклад, символічним є зображення коня на одному з боків ідолу. “У слов’янській міфології коні супроводжують Перуна, Сварога, Світовида і Ярила. Культурна пам’ятка – Збруцький ідол та зображення коня на ньому. Краківський археологічний музей.

Кінь і нині зображений на гербах Старобільська, Збаража, Павлограда, Володимира-(Волинського)” (“Звірослов” Міфологема тваринного світу українців” Лілія Мусіхіна).

Дуже люблю принагідно прогулятися біля копії Збручанського ідола у Києві – одна з найцікавіших та найунікальніших пам’яток давноукраїнської культури незмінно зачаровує і, я впевнена, ще приховує багато таємниць!

Зображення Збручанського ідола у Вежі Анни Ярославни на території Софії Київської
Давньоукраїнський декор у Вежі Анни Ярославни на території Софії Київської
копія Збручанського ідола у центрі Києва між Софійським майданом і Михайлівською площею
копія Збручанського ідола у центрі Києва між Софійським майданом і Михайлівською площею. У центральній частині – зображення коня
копія Збручанського ідола у центрі Києва між Софійським майданом і Михайлівською площею

Залишити коментар

Design a site like this with WordPress.com
Для початку