День бджіл

20 травня – Всесвітній день бджіл. Ці комахи здавну мали неабияке значення для різних народів, включаючи українців. “Одне з найдавніших наскельних зображень бджоли знаходиться на території Іспанії та датується приблизно 15 тис. до н.е. В єгипетській ієрогліфічній системі письма знаком бджоли позначали владу фараона. А на розкопках у ізраїльському місті Тель-Рехов було знайдено залишки найдавнішої відомої на сьогоднішній день пасіки, що діяла приблизно у часи Давида та Соломона. Окрім того, бджола часто виступала символом красномовства.

Бджоли зустрічаються на гербах українських міст Климовичі, Сосниця, Медвин, Ігумен (Червень), Сімферополь. Бортництво – один із найдавніших українських промислів. У часи Київської Русі Ярославом Мудрим у Руській Правді (1046 р.) були прописані покарання за порушення у княжих бортних лісах та тих, що належали простим людям.
Виключне значення бджоли підкреслюється ще й тим, що “на узбережжі в пасічників ведеться звичай на Варвари вдосвіта варити кутю й узвар. Вранці ставлять їх на покуть, їдять за вечерею, а верх куті бережуть для бджіл.” ( Л. Мусіхіна “Звірослов. Міфологема тваринного світу українців”). Отже, у цей день найкращі побажання злагоди і достатку!

Медоварня “Чорна бджола”, Вигода, Івано-Франківщина

Залишити коментар

Design a site like this with WordPress.com
Для початку